Hoppa till innehåll

Bygga hus och köpa tomt – hur väljer man rätt?

Beslutet är taget, det är dags att flytta och det är äntligen dags att uppfylla drömmen om att bygga ett alldeles nytt hus. Men, var ska huset stå då? Att välja rätt tomt är det första steget när du är på gång att bygga hus, förhoppningsvis ett drömboende som håller länge.

Att flytta och byta bostad är en naturlig följd av att livssituationen förändras och att nya behov uppdagas i livet. Och vem drömmer egentligen inte om att bygga ett alldeles nytt hus som ingen annan har bott i tidigare? För att uppnå drömmen om ett nybyggt hus som uppfyller alla nyuppkomna och även framtida behov är det viktigt att tänka igenom vilka behov man faktiskt har. Är det viktigt att bo nära pendlingsstationen eller är det viktigare att få plats med ett stort garage och flera bilar på uppfarten? För att uppfylla dina behov behöver du inte bara välja rätt hus att bygga, det är också viktigt att du väljer rätt tomt.

Att skapa sitt drömboende på rätt tomt

Förutom behov har du säkert flera önskemål och drömmar som du vill tillgodose när du bygger ditt nya hem. Fundera noga på hur ditt drömboende ser ut och i vilka omgivningar det ligger i inför att du ska välja var du ska bygga ditt hus. När du vet det blir det lättare att bygga hus och köpa tomt på rätt plats.

Vad kan bli fel? Tänk på det här för att undvika nästa flytt

Genom att tänka igenom dina behov och önskemål inför ditt val av tomt kan du förhoppningsvis undvika att du behöver flytta igen om bara ett par år. För helt ärligt, så roligt är det inte att behöva flytta. Med ett långsiktigt perspektiv har du bättre förutsättningar att skapa ett drömboende som håller och fungerar längre än 4 år, vilket är genomsnittet för hur ofta personer mellan 25-39 år flyttar. Med lite eftertanke kan du helt enkelt göra en mer ekonomiskt hållbar husaffär. Nedan följer en lista som kan vara till hjälp när du ska fundera igenom dina behov och önskemål inför ditt val av vilken tomt du ska köpa för att bygga ditt drömhus på.

Var vill jag bo, vilken kommun och vilken ort?

Många människor känner stark anknytning till en särskild plats eller ort och vet redan med säkerhet att det är där de vill bo. En del vill flytta hem till födelseorten, andra har hittat sin favoritplats på jorden på senare år. Har du redan bestämt dig för var du vill bo begränsas givetvis urvalet av tomter som finns för dig att välja bland för att bygga ditt nya boende på. Är det svårt att hitta en färdigavstyckad tomt kan du ta kontakt med oss på Boeno Sverige så kan vi hjälpa dig att undersöka förutsättningarna att skapa en tomt just där du vill bo. Har du däremot inte bestämt dig för i vilken kommun eller ort du vill bo i ännu har du troligtvis flera alternativ att välja bland och gör kanske bäst i att låta dina övriga behov och önskemål vara vägledande när du ska välja var du ska bo.

Natur kontra stad

Vilken utsikt vill du ha när du sitter vid köksbordet och äter frukost på morgonen? Vilka ljud vill du höra när du går och lägger dig på kvällen? Det är svårt att få allt och för de allra flesta är det nödvändigt att välja vackra vida ängar eller folkvimmel. Fundera på när du mår som bäst och tänk på att välja inte behöver betyda att välja bort. Staden kan finnas kvar på det räckhåll du vill att den ska finnas där, likaså skogen och naturen.

Avstånd till jobb, skola och fritidsaktiviteter

Om du känner att det är ett svårt val att välja mellan stad och natur kan det vara lämpligt att fundera på var du kommer att spendera den mesta av din tid. Arbetar du ofta hemifrån och tar som så många andra inte riktigt tillvara på det stora utbudet i staden så ofta, även om det är härligt att ha möjligheten, kan du spara mycket pengar på att välja en tomt som ligger lite mer landsbygdsnära. Som sagt, stan finns inom räckhåll precis så ofta som du vill att den ska göra det. Är du däremot bunden till din arbetsplats och tar del av diverse kvällsaktiviteter på regelbunden basis kan det vara en god idé att se till att du har nära dit. Annars kan det snabbt spring iväg både två, tre och fyra värdefulla timmar av dygnet bara åt att pendla, oavsett om du åker bil eller kollektivt.

Pendlingsmöjligheter

Är du bilburen eller åker du främst kollektivt? Planerar du att bilda familj kan det bli många skjutsningar till både skola och fotbollsträningar om du väljer en tomt på långt avstånd från närmaste busstation. Å andra sidan påverkar det prislappen på tomten om du prioriterar att bo i de bästa pendlingslägena vilket kan innebära att du behöver tumma på tomtens storlek eller husets utformning. Även om det kan vara svårt att tänka allt för långt framåt i tiden är det en god idé att fundera på hur livet kommer att se ut om ett par år och anpassa ditt val av tomt därefter.

Välj en tomt som är anpassad efter ditt val av hus

När du väljer var du ska bo och bygga ditt hus behöver du också tänka på att tomten matchar det hus du har valt att bo i. På en detaljplanerad tomt finns det ofta bestämmelser som reglerar hur både huset och området runtomkring får utformas, det kan till exempel handla om storleken eller färgen på huset eller att det finns planer på att bygga en förskola i just den skogsdungen du har fastnat så mycket för. Vet du med dig att du vill bo i ett vitt hus med röda knutar behöver du se till att detaljplanen inte kommer att förhindra en sådan byggnation. Väljer du däremot en tomt i ett mer landsbygdsnära läge finns chansen att tomten inte är detaljplanerad och att det därmed finns större möjligheter att fritt bestämma hur ditt hus ska utformas. Observera att du i de allra flesta fall ändå måste söka bygglov för de byggnationer du önskar göra så se till att fråga kommunen om det finns några områdesbestämmelser som kan påverka utformningen av ditt nya drömboende innan du köper din tomt.

Framtida drömmar och visioner

Drömmer du om en altan med direktaccess till egen pool? Har du för avsikt att bli självförsörjande och odla egen potatis i ett stort växthus på baksidan? När du väljer var du ska bo och vilken tomt du ska köpa gör du återigen bäst i att försöka se lite framåt i tiden och fundera på om den tomten du väljer kommer att möjliggöra att du uppnår dina framtida drömmar och visioner.

Prioritera bland dina behov och önskemål

När du har identifierat dina behov och önskemål har du säkert en lång lista på saker att tillgodose när du ska välja var du ska placera ditt nya drömboende. Och när du matchar listan mot din budget, vad som finns på marknaden och vad som faktiskt är realistiskt är risken stor att du behöver prioritera bland dina behov och önskemål.

Vi rekommenderar att du väljer tre behov eller önskemål som känns helt omöjliga för dig att klara sig utan, minimibehov. Välj sedan två behov eller önskemål som känns viktiga att uppfylla, bonusbehov, och ett drömbehov eller önskemål som vore riktigt drömlikt att kunna förverkliga. Ha dina bonusbehov i bakhuvudet när du letar efter rätt tomt men tumma aldrig på dina minimibehov. Har du turen att hitta flera tomter som uppfyller både dina minimi- och bonusbehov kan du låta ditt drömbehov få utslagsrösten.

Dags att börja leta efter rätt tomt!

Det första steget inför att skapa ditt nästa drömboende är att välja rätt tomt att bygga det på. Nu när du har funderat kring dina behov och önskemål och prioriterat vad som är viktigast för just dig är du redo att börja leta efter rätt tomt för ditt nya drömboende. För att komma igång kan du ta en titt på Boeno Sveriges tomter här.

Vi önskar dig lycka till med tomtletandet och hoppas att du snart hittar en tomt som ger dig rätt förutsättningar att bygga ditt drömboende! 

söker du svar på något annat? Skriv gärna din fråga till oss:

Läs mer.

Genom att använda denna webbplats accepterar du användning av cookies.