Hoppa till innehåll

Så kan du hålla nere kostnaderna när du ska bygga hus

Slutpriset för ett hus varierar beroende på läge, konstruktion, materialval och entreprenadform. Kvadratmeterpriset kan variera från cirka 12 000 SEK/kvm och uppåt. Beroende på var du väljer att bygga ditt hus kommer du också att betala olika mycket för den tomt som du väljer att bygga på. Om du vill bygga hus billigt finns det några saker du kan tänka på.

Olika sätt att påverka kostnaderna förknippade med att bygga hus

När du gjort en budget och verkligen räknat med alla kostnader förknippade med att bygga hus finns risken att pengarna inte räcker till riktigt så mycket hus som du hade tänkt. Kostnader tillkommer till exempel alltid för tillstånds – och bygglovsansökningar och det är viktigt att räkna med kostnaden för att ansluta huset till infrastruktur såsom el, vatten, avlopp och eventuellt fjärrvärme. Vissa kostnader är mer eller mindre fasta men det finns också kostnader som du kan påverka. Här kan du läsa våra tips om hur du kan hålla nere kostnaderna när du vill bygga hus billigt:

Konstruktion och materialval

 • Låt konstruktion gå före design och arkitektur. Anpassa utseende och mått efter enkel byggteknik och undvik specialdesignade lösningar. Många av de billigare, prefabricerade husen från husleverantörerna är billiga just av den anledningen.
 • I regel är det mer kostnadseffektivt att bygga på höjden. Grundläggningsarbeten är ofta kostsamma och därför är det ofta billigare att bygga 1,5-planshus än 1-planshus.
 • Välj billiga material men se upp för att helt åsidosätta kvaliteten. Kvalitet lönar sig i längden.
 • Välj begagnat! Se dig om efter begagnade fönster, dörrar eller köks- och badrumsinredningar.

Entreprenadkostnad

 • Gör så mycket som möjligt själv. Om du tar hjälp av vänner och bekanta får du säkert ihop tillräckligt många händer för att måla väggar eller kanske till och med sätta upp köket på egen hand.
 • Hör dig för i din kontaktkrets om det är någon som kan det där med markberedning eller VA-anslutningar. Det kanske kan öppna upp för ett bättre kostnadsförslag eller åtminstone ge bättre kunskap om vad som är rimligt att betala för jobbet.
 • Jämför offerter mellan olika entreprenörer. Bli inte lurad! Se till att du är säker på att offerten är heltäckande och att det inte tillkommer kostnader i efterhand.

Tomtens läge och skick

 • Välj en tomt som ligger på lite längre avstånd från ortscentrum. Du kan i regel få mycket mera hus för samma budget om du väljer en tomt som ligger mer landsbygdsnära.
 • En tomt med vatten och avlopp framdraget till tomtgräns kommer alltid vara dyrare än en tomt utan. När du köper en tomt av Boeno har du stor möjlighet att vara med och påverka i vilket skick du köper tomten vilket påverkar prislappen. Det ger dig möjlighet att göra vissa arbeten själv eller med hjälp av egna kontakter.
 • Försök om möjligt att anpassa huset till tomten och inte tvärtom. Undvik sprängningar, fällning av skog och schaktning.

Några sista tips för dig som vill bygga hus billigt

 • Tänk igenom och budgetera för alla kostnader förknippade med att bygga hus innan du sätter igång. Ta tid på dig att se till att du har räknat med allt så att det inte dyker upp några överraskningar med tiden.
 • Fundera på dina behov. Vad är det allra viktigast för dig för att ditt nya hus ska bli ett drömboende? Dra ner på rätt saker och fundera på om det är något du kan komplettera med senare. Läs mer om hur du kan tänka när du ska prioritera dina behov och önskemål här.

På Boeno Sverige brinner vi för att ge fler människor goda möjligheter att bo och leva bra. Vi jobbar för att skapa förutsättningar som gör att fler människor kan bo i sina drömhem och hjälper gärna till med finansieringslösningar för byggbolag som delar vår vision. Läs mer under Finansiering här på hemsidan.

söker du svar på något annat? Skriv gärna din fråga till oss:

Läs mer.

Genom att använda denna webbplats accepterar du användning av cookies.